פעולת הצמצם במצלמה

פעולת הצמצם במצלמה זהה לפעולת האישון שבעין שתפקידו ,לווסת את כמות האור המוקרנת על רשתית העין .לצמצם תפקיד דומה הוא קובע את כמות האור המוקרן על החיישן או הפליים אשר עוברת דרכו .כמות האור נקבעת ע"י הקטנה הגדלת קוטר הצמצם .

פעולת הצמצם במצלמה

הצמצם ממוקם בתוך עדשת המצלמה ותפקידו לווסת את כמות האור העוברת לכוון החיישן הצמצם עצמו  מורכב ממספר  עלים המשולבים ביחד שניסגרים ונפתחים או בכך שולטים על כמות האור העוברת דרכם .  פעולת הצמצם במצלמה זהה לפעולת האישון שבעין שתפקידו ,לווסת את כמות האור המוקרנת על רשתית העין .לצמצם תפקיד דומה הוא קובע את כמות האור המוקרן על החיישן או הפליים אשר עוברת דרכו .כמות האור נקבעת  ע"י הקטנה הגדלת קוטר הצמצם . 
כאשר נגדיל את קוטר המצמם במצלמה נגדיל את כמות האור הפוגעת בחיישן המצלמה או כאשר נקטין  קוטר הצמצם נקטין  את כמות האור שפוגעת בחיישן .יחידת הצמצם ממוקמת בתוך העדשה(באיור מטה ניתן ליראות כי הצמצם נמצא בעדשה מספר 13 במיכלול) והיא מהוה את אחד ממכלולה בעדשה. 
הצמצם נמצא בעדשת המצלמה
מיקום הצמצם בעדשה מספר.13 במיכלול המצלמה.
 
איור 1 חלק מהגדלים המשתנים של הצמצם במצלמה.
איור 1 חלק מהגדלים המשתנים של הצמצם במצלמה.
מעבר בין בין הערכים בצמצם נמדד  בערכים של  f stop  .ערכים אלה מייצגים את היחס בין אורך המוקד לקוטר הצמצם לדוגמא : אורך מוקד 200מ"מ וקוטר צמצם 50 יתן  יחס של f/4=200/50
f-stop
איור 2 הדגמה אורך מוקד אל מול קוטר הצמצם.
גדלים של מפתח הצמצם נעים בערכים הבאים :
f/1, f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8,f/11, f/16, f/22, f/32, f/45, f/64
הקפיצות בערכים של מפתח הצמצם הוא 2√ = 1.414 כלומר המעבר ממפתח צמצםf/2.8 לf/4 הוא בהכפלה של 2.8*1.414 המשמעות מבחינת האור הוא, שבכול קפיצה כזו האור מוכפלת בפי 2 מהדרגה הקודמת .
איור מספר 2 גודל צמצם ועומק שדה .
איור מספר 2 גודל צמצם ועומק שדה .
  • ככול שמפתח הצמצם גדול (מספר f קטן) יותר אור נכנס.
  • ככול שמפתח הצמצם קטן (מספר f  גדול) נכנס פחות אור.
למפתח הצמצם יש השפעה על עומק השדה והוא בא לידי ביטוי בכמה דרכים :
כאשר מצלמים עם מפתח צמצם סגור אנחנו נקבל תמונה עם עומק שדה רחב כלומר : התמונה תהיה חדה והפרטים לאחר האובייקט המצולם ולפניו האוביקט יראו חדים.כאשר מצלמים עם מפתח צמצם פתוח אנחנו נקבל תמונה עם עומק שדה צר כלומר : התמונה תהיה חדה והפרטים לאחר האובייקט המצולם ולפניו יראו מטושטשים.
ניתן ליראות כי גודל מפתח הצמצם הוא ביחס הפוך למספר מפתח הצמצם כלומר: מספר f קטן משמעותו מפתח צמצם גדול יותר נכנס יותר  אור לחיישין דרך העדשה  , ואילו מספר f גדול יותר יתן מפתח צמצם קטן יותר ויאפשר כניסת אור פחותה דרך העדשה לכוון החיישן.
איור 4 צמצם פתוח וצמצם סגור והשפעתו על עומק שדה .
איור 4 צמצם פתוח וצמצם סגור והשפעתו על עומק שדה .
תופעה זו של הצמצם בא ליד ביטוי בצילומים כגורם אומנותי או משמשים את הצלם לשימושים ייעודיים כמו למשל : צילום נוף נצלם עם צמצם סגור לקבלת חדות על כול התמונה , ועבודה  עם צמצם פתוח  יגרום לטשטש  הרקע של אוביקט המצולם .

יחס צמצם תריס 

בכדי להכניס את אותה כמות האור לחיישן שינוי בגודל הצמצם דורש שינוי במהירות התריס בהתאם  ראה על פי איור 5.
איור 5 יחס צמצם תריס .
איור 5 יחס צמצם תריס .
ניתן ליראות על פי הדוגמא באיור 5 כי כאשר גודל הצמצם יורד מ f/2 לf/2.8 (ירידה ב-stop אחד )  כמות האור יורדת בחצי, על מנת לקבל את אותה כמות האור חייבת מהירות התריס של המצלמה לרדת גם בחצי  מ 1/1000 ל 1/500 השניה  על מנת להכניס כמות אור זהה כפיצועי על עובדן של חצי מכמות האור בגלל הקטנת  גודל  מפתח הצמצם .
פעילות הצמצם נילמדת ומתורגלת בקורס צילום מתחילים על  מנת להבין את תפקידו המשמעותי בהשפעתו על התמונה, כמו כן תפקיד הצמצם נילמד בקורסים אחרים כגון  :סדנת צילום סטודיו וצילום וסדנת צילם בנייד   .
כול הזכיות שמורות לאלרועי יעקב Photo10  ©

השארת תגובה