פעולת הצמצם במצלמה זהה לפעולת האישון שבעין שתפקידו ,לווסת את כמות האור המוקרנת על רשתית העין .לצמצם תפקיד דומה הוא קובע את כמות האור המוקרן על החיישן או הפליים אשר עוברת דרכו .כמות האור נקבעת ע"י הקטנה הגדלת קוטר הצמצם .
פעולת הצמצם במצלמה
הצמצם ממוקם בתוך עדשת המצלמה ותפקידו לווסת את כמות האור העוברת לכוון החיישן הצמצם עצמו מורכב ממספר עלים המשולבים ביחד שניסגרים ונפתחים או בכך שולטים על כמות האור העוברת דרכם . פעולת הצמצם במצלמה זהה לפעולת האישון שבעין שתפקידו ,לווסת את כמות האור המוקרנת על רשתית העין .לצמצם תפקיד דומה הוא קובע את כמות האור המוקרן על החיישן או הפליים אשר עוברת דרכו .כמות האור נקבעת ע"י הקטנה הגדלת קוטר הצמצם .
כאשר נגדיל את קוטר המצמם במצלמה נגדיל את כמות האור הפוגעת בחיישן המצלמה או כאשר נקטין קוטר הצמצם נקטין את כמות האור שפוגעת בחיישן .יחידת הצמצם ממוקמת בתוך העדשה(באיור מטה ניתן ליראות כי הצמצם נמצא בעדשה מספר 13 במיכלול) והיא מהוה את אחד ממכלולה בעדשה.
מעבר בין בין הערכים בצמצם נמדד בערכים של f stop .ערכים אלה מייצגים את היחס בין אורך המוקד לקוטר הצמצם לדוגמא : אורך מוקד 200מ"מ וקוטר צמצם 50 יתן יחס של f/4=200/50
גדלים של מפתח הצמצם נעים בערכים הבאים :
f/1, f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8,f/11, f/16, f/22, f/32, f/45, f/64
הקפיצות בערכים של מפתח הצמצם הוא 2√ = 1.414 כלומר המעבר ממפתח צמצםf/2.8 לf/4 הוא בהכפלה של 2.8*1.414 המשמעות מבחינת האור הוא, שבכול קפיצה כזו האור מוכפלת בפי 2 מהדרגה הקודמת .
ככול שמפתח הצמצם גדול (מספר f קטן) יותר אור נכנס.
ככול שמפתח הצמצם קטן (מספר f גדול) נכנס פחות אור.